23.3.11

Regu dua Dato' Seri - Bekas MB Terengganu dan Perak

Setiap kali PAS mendekati waktu pemilihan kepimpinannya, saya ghairah mencari berita berkaitan dan berkongsi pandangan. Saya minat untuk mengetahui gelombong atau arus yang wujud dalam parti. Tambahan, kepimpinan sesebuah parti memainkan peranan paling asas untuk perjalanannya.

Suatu yang sukar untuk dirungkai ialah, konsep kepimpinan ulamak dalam parti. Ia telah menjadi sebati dan mustahil untuk sesiapa menukarnya. Tinggal lagi, bagaimana setiap ahli mentafsir maksud kepimpinan ulamak ini.

Bagi saya, pentafsirannya boleh berbeza antara dulu dan sekarang, mengikut perkembangan parti, peralihan masa dan suasana politik serta keperluan semasa.

Asas konsep ini, bagi saya ialah dengan wujudnya Majlis Syura Ulamak dengan peranan yang boleh dipertingkatan lagi serta peranan dan pengaruh Dewan Ulama dalam kepimpinan tertinggi melalui Ketua Dewan Ulamaknya.

Manakala kedudukan ulamak sebagai presiden merupakan satu bonus yang lebih mencantikkan lagi penonjolan peranan ulamak.

Jika ada keraguan pada kedudukan penjawat eksekutif yang bukan ulamak, saya melihat bahawa situasi itu perlu diperiksa timbang oleh Majlis Syura. Oleh itu, untuk menyaksikan penglibatan tokoh bukan aliran agama menduduki tangga teratas jawatan eksekutif parti, Majlis Syura mesti diletakkan pada kedudukan lebih kemas, kukuh dan dilihat memiliki kuasa yang jelas dan mesti patuh.

Berbalik kepada musim pemilihan ini, saya memiliki pandangan yang berbeza dengan kebanyakan teman2 di sekeliling saya.

Jawatan Presiden dikekalkan. Bagi jawatan Timbalan Presiden, saya bersikap terbuka untuk melihat tokoh bukan aliran agama mendudukinya dan beliau ialah Dato' Seri M. Nizar.

Asas saya begini;

Presiden, Dato' Seri Tuan Guru adalah seorang tokoh agama yang diyakini kekuatan ilmu dan pembacaan politik Islamnya. Beliau tidak memerlukan sokongan seorang lagi ustaz atau ulamak di sampingnya. Beliau memerlukan seseorang yang mampu melengkapinya bagi menjadi regu terbaik untuk PAS, selepas peranan yang dimainkan oleh Ustaz Nasharuddin kurang berkesan.

Dato' Seri Nizar telah teruji dengan ujian berat yang mengukuhkan perjuangannya dalam parti, pengorbanannya menghadapi karenah musuh dan tindakan politik yang segar, inklusif serta dinamik.

Jika dipersoalkan kelemahannya dalam ilmu agama, saya menjawab bahawa kerusi nombor dua tidak dijadikan untuk memberi fatwa agama atau fikah, sebaliknya untukmembantu kerja2 Presiden selain melangkapinya dalam ilmu dan kemahiran yang tidak dimiliki oleh Presiden.

Kenapa tidak tokoh ustaz atau ulama yang ada di dalam parti? Maaf, saya belum melihat ada tokoh yang benar2 teruji dan diyakini kemahirannya dalam memberi pandangan politik, berketrampilan serta diyakini mempunyai pengaruh yang luas.

Nabi memilih Quraish kerana pengaruhnya di kalangan bangsa Arab. Melayu diutamakan untuk jawatan MB dan PM kerana pengaruh juga. Ini membuktikan kuasa pengaruh melalui kemahiran adalah sangat penting untuk dimiliki oleh seorang pemimpin parti dan rakyat.

Jika dibangkitkan persoalan tarbiah dan fikrah. Jawapan ringkas saya, semua yang dialaminya dan diikuti dengan istiqamahnya dalam perjuangan parti membuktikan beliau seorang yang memiliki kekuatan tarbiah dan fikrah yang jelas. Kesatuan fikrah bukanlah bermakna mesti sama pandangan dengan kita dalam semua isu parti dan rakyat.

Dalam situasi semasa, saya menyeru agar persepsi ulamak mahu menguasai segalanya dapat dihindarkan dan biarlah ulamak terbuka dalam perjalanan parti yang disayangi ini. Jangan biarkan kebimbangan melampau terhadap parti mendorong kita bertindak tempang dengan meletakkan siapa sahaja asalkan seorang ustaz atau ulama, sedangkan dia tidak memiliki kemahiran sebagai pemimpin bagi melengkapi Tuan Guru Presiden.

Inilah pandangan saya dan inilah pandangan orang muda dan pemerhati di luar parti.

3 comments:

Anonymous said...

bukankah husam dan md sabu lebih teruji saban tahun? nizar baru setahun jagung di pusat. jgn dek kerana asobiyah negeri mempengaruhi cdgn pemikiran. bukak2 minda,lapangkan dada

Elbaritii said...

mana tuan tahu pandangan saya berdasarkan kenegerian?

zaminc said...

Dalam tempoh masa yang sedikit, Nizar nampak berkesan namun belum diuji sepenuhnya, tetapi di peringkat pusat, masih belum nampak 'sinarnya'.

Husam pernah duduk di pusat dan terbukti berkesan, entah kenapa dia ditarik ke negeri dan menenggelamkan beliau. gaya politik Husam tidak serasi di negeri.

Jika benar Husam nak beri jalan kepada Mat Sanu utk pemilihan kali ni, maka ianya satu kerugian.

Mat Sabu perlu akur sinarnya sudah tidak segemilang dulu... baik diteruskan dgn tugas 'kepahlawanan'nya....