15.6.09

FATHI YAKAN


1. Dahulu, dunia dikejutkan dengan suatu kebangkitan pemuda Islam melangkah jauh membawa panji dakwah dan tarbiah, dan seorang murabbi mereka melangkah gagah seiring jalan.

2. Kini, dunia dikejutkan dengan suatu kesedihan pejuang dakwah yang tersentak pedih dan hiba, apabila seorang murabbi mereka 'rebah' kaku memulakan suatu perjalanan baru...

3. Al-Syaikh Fathi Yakan, kembali menemui Tuhan Penciptanya, pada 13 Jun 2009. Insya Allah, kini beliau sedang menikmati hasil daripada usahanya dalam menyampaikan dakwah kepada umat Islam melalui lidah dan penanya dan penanya lebih banyak bergerak ke suluruh pelusuk dunia berbanding lidah dan batang tubuhnya.

4. Moga Allah merahmatinya, beliau telah mengajar kita bagaimanakah sepatutnya pegangan kita kepada Islam secara perbuatan, bukan hanya kata-kata dan beliau telah melihatkan kepada kita jalan dakwah itu penuh ranjau dan duri, mustahil bersamanya bungaan mawar.

5. Jalan dakwahnya, contoh yang diikuti...

2 comments:

Teluk Bakong said...

salam elbariti

Islam dan Harakah Islamiah kehilangan sebutir intan yang amat berharga, sedih bile dengar berita kepulangan ulama dan murabbi seperti beliau.

ahmad said...

sedih lagi bila melihat rakan2 yg islam dan masyarakat islam lebih sedih meratapi pemergian michael jackson dan pabila di tanya siapa fathi yakan mereka tidak mengenali pun,huhuu.. :-(